Peciválky z bramborového těsta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 64 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 0.5 l Mléko plnotučné
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 kg Brambory
  • 6 polévková lžíce Mák mletý
  • 5 polévková lžíce Cukr moučkový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 804 kcal
  • Sacharidy 112 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 452 mg
  • Bílkoviny 24 g
  • Uhlovodany 51 g
  • Cholesterol 97.8 mg
  • Draslík 1170.9 mg
  • Vláknina 23825 mg
  • Vitamín A 23825 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.5 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 808.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté brambory dáme do hrnce s 1.5 dl vody,a uvaříme je doměkka. Vaříme přibližně 20 minut. Poté scedíme, teplé oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. V míse je promícháme s vajíčkem, solí a hladkou moukou.

  • 2

    Těsto dáme na pomoučený vál a dobře vypracujeme. Potom vyválíme placku silnou asi 5-7 mm. Rozkrájíme ji na proužky 2 cm široké a opatrně je přeneseme na suchý plech.

  • 3

    Proužky rádýlkem nařežeme na čtverečky tak, že je úplně nerozřežeme, jen naznačíme, kde se po upečení zlomí.

  • 4

    Plech s těstem vložíme do předehřáté trouby na 20°C. Pečeme dozlatova přibližně 10-14 minut.

  • 5

    Upečené těsto rozkrojíme nebo zlomíme v místě, kde jsme je nařízli a vzniklé čtverečky dáme do mísy, zalijeme je horkým mlékem, protřepeme a pod pokličkou necháme 3 minuty nabobtnat.

  • 6

    Přebytečné mléko scedíme, peciválky promícháme s máslem, pomletým mákem, cukrem a hned podáváme.

Komentáře k receptu