Vepřová kýta s brokolicí

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Vepřová kýta
  • 500 ml Vývar drůbeží
  • 200 ml Balsamico ocet
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 kávová lžička Cukr krupice
  • 2 ks Brokolice
  • 8 ks Bobkový list
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 8 stroužek Česnek
  • 5 stroužek Česnek
  • 3 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 737 kcal
  • Sacharidy 36 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 783 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 36 g
  • Cholesterol 95.6 mg
  • Draslík 1346.4 mg
  • Vláknina 14321.1 mg
  • Vitamín A 14321.1 mg
  • Vitamín B6 1.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 229.2 mg
  • Vitamín E 2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Vepřovou kýtu opláchneme, osušíme a nakrájíme 4 plátky. Do každého plátku uděláme dva zářezy a vložíme do nich oloupaný stroužek česneku a bobkový list. Maso osolíme, opepříme a v kastrole na rozpáleném sádle z obou stran opečeme, až je maso zlatohnědé. Poté vsypeme cukr, necháme zkaramelizovat, zalijeme balsamicem a odpařujeme zhruba minutu. Maso přelijeme polovinou vývaru a pod poklicí na mírnějším plameni dusíme asi 45 minut. Podle potřeby podléváme vývarem. Maso přeložíme na talíř a držíme na teple. Do omáčky vmícháme máslo a chvilku vaříme.

  • 2

    Souběžně připravíme brokolici. Rozebereme ji na růžičky a v polovině dávky vody necháme asi čtvrt hodiny. Poté scedíme a asi 7 minut vaříme ve vodě osolené 0,25 lžičkou soli. Poté scedíme, necháme okapat a zakapeme 2 lžícemi olivového oleje. Oloupaný a rozdrcený česnek osmažíme na zbylém oleji, vložíme na něj brokolici, osolíme, opepříme a chvíli restujeme.

  • 3

    Maso podáváme pokrájené na silnější kusy, obložené brokolicí a polité omáčkou.

Komentáře k receptu