Nákyp z brokolice s tuňákem
Suroviny
- 800 g Brokolice
 - 20 g Máslo čerstvé
 - 120 g Tuňák v oleji
 - 80 g Sýr Čedar
 - 200 g Smetana zakysaná 12%
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Vaječný bílek slepičí
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 510 mg
 - Bílkoviny 31 g
 - Uhlovodany 20 g
 - Cholesterol 402.6 mg
 - Draslík 822.8 mg
 - Vláknina 10925.9 mg
 - Vitamín A 10925.9 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 178.4 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 8.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brokolici rozebereme na růžičky, košťál nepoužijeme, a uvaříme v osolené vodě. Poté růžičky slijeme a necháme okapat. Z konzervovaného tuňáka slijeme nálev, maso rozebereme. Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Z bílků ušleháme pevný sníh. Sýr nastrouháme nahrubo.
 - 
                                2
Vychladlou brokolici nasekáme na velmi jemno. V míse promícháme brokolici s rozšlehanými žloutky, smetanou, solí, pepřem a tuňákem. Zahustíme strouhankou a na závěr lehce vmícháme sníh z bílků.
 - 
                                3
Směs narovnáme do zapékací mísy a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme zhruba 25 minut. Poté posypeme nastrouhaným sýrem, necháme zapéci a podáváme.