Omáčka z rajčat se slaninou
Suroviny
- 50 g Cibule
 - 1 g Paprika mletá sladká
 - 200 g Anglická slanina
 - 50 g Pórek
 - 50 g Celer bulvový
 - 50 g Mrkev kořen
 - 500 g Rajčata
 - 1 g Tymián sušený
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 1 g Sůl
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 600 g Protlak rajčatový
 - 2 stroužek Česnek
 - 5 l Vývar zeleninový
 - 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1285 kcal
 - Sacharidy 143 g
 - Tuky 65 g
 - Sodík 6371 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 105 g
 - Cholesterol 71.5 mg
 - Draslík 2169.6 mg
 - Vláknina 28326 mg
 - Vitamín A 28326 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 94.8 mg
 - Vitamín E 10.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na kostičky nakrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, přisypeme k ní rajčata zbavená slupek a zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem. Nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.
 - 
                                2
Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.
 - 
                                3
Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme takto: Do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme, než jíška zrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme a ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.