Taštičky s kořeněným jehněčí masem
Suroviny
- 450 g Jehněčí maso
 - 40 g Strouhanka
 - 280 g Mouka pšeničná hladká
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Kari koření
 - 0.5 kávová lžička Kurkuma
 - 0.5 kávová lžička Kurkuma
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 4 ks Česnek
 - 1.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 - 2 špetka Chilli koření mleté
 - 0.75 dl Voda pitná
 - 2 dl Hovězí vývar základní
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Kari koření
 - 3 polévková lžíce Olej sezamový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 629 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 527 mg
 - Bílkoviny 26 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 243.9 mg
 - Draslík 673.7 mg
 - Vláknina 3826.8 mg
 - Vitamín A 3826.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 5.9 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1072 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jehněčí maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kousky a pomeleme.
 - 
                                2
Očištěnou cibuli s česnekem drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme sezamový olej, na něm cibuli zpěníme, přidáme mleté maso, přimícháme česnek a maso, restujeme 4 - 5 minut. Poté maso osolíme, ochutíme kari kořením, pepřem, chilli, kmínem, majoránkou a kurkumou. Maso s kořením promícháme a restujeme 2 - 3 minuty. Přilijeme 2 dl hovězího vývaru, maso pod pokličkou povaříme přibližně 5 minut. Potom přimícháme strouhanku a směs necháme vychladnout.
 - 
                                3
Do větší mísy nasypeme hladkou mouku, sůl, 1,5 sáčku kypřicího prášku, 1 lžičku kari koření, 0,5 lžičky kurkumy. Přidáme máslo, pokrájené na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promíchám, ve sklenici vyšleháme žloutek se lžící octa a 0,75 dl vody, potom pomalu, za stálého promíchání přilijeme a promícháme s moukou. Těsto důkladně v míse nebo na válu uhněteme. Rozdělíme na dva díly, vyválíme dva válečky, každý zabalíme do potravinářské fólie a odložíme do chladna uležet minimálně na 1 hodinu.
 - 
                                4
Těsto na pomoučněném vále rozválíme na placku o síle 3 - 4 mm. Z těsta vykrojíme 16 koleček o průměru 12 - 13 cm. Na dolní polovinu těsta dáme 2 lžíce masové náplně, těsto přehneme přes náplň a okraje k sobě těsně přitiskneme vidličkou.
 - 
                                5
Taštičky s jehněčím masem položíme na plech s pečicím papírem. Vrchní část taštiček nastřihneme na dvou místech nůžkami, potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme do zlatova při 190 °C přibližně 20 minut.