Guláš z máslových fazolí
Suroviny
- 150 g fazole máslové
 - 700 ml Voda pitná
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Majoránka
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Rajčata
 - 1 ks Bobkový list
 - 4 ks Nové koření celé
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 90 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 4 g
 - Sodík 138 mg
 - Bílkoviny 2 g
 - Uhlovodany 13 g
 - Cholesterol 0 mg
 - Draslík 277.3 mg
 - Vláknina 5381.7 mg
 - Vitamín A 5381.7 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.5 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem namočíme omyté velké máslové fazole do studené vody. Druhý den si očistíme 2 cibule se 2 stroužky česneku, 1 cibuli pokrájíme nadrobno, česnek nastrouháme do misky. Omyté zralé rajče ponoříme na 30 minut do vroucí vody, pak ho zchladíme, oloupeme a pokrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Namočené fazole dáme do hrnce, zalijeme je vodou, přivedeme k varu, pak snížíme teplotu, přidáme celou cibuli, bobkový list, nové koření, černé koření a fazole pod poklicí uvaříme doměkka. Vaříme ji přibližně 60-90 minut (podle toho, jak dlouho byla namočená).
 - 
                                3
Když jsou fazole skoro měkké, vyjmeme koření, dochutíme solí, mletým pepřem, majoránkou, přidáme pokrájené rajče a vaříme dalších 5-7 minut.
 - 
                                4
V pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme pokrájenou cibuli s česnekem, přimícháme mletou papriku a za stálého míchání lžíci mouky. Usmažíme si světlou "paprikovou" jíšku. Vše přimícháme k fazolím a pomalu vaříme dalších 8-10 minut. Fazolový guláš podle chuti dosolíme, poté podáváme teplý.