Omelety se sýrovou omáčkou a chřestem
Suroviny
- 1 kostka Cukr kostkový
 - 750 g Chřest bílý
 - 150 g Mouka pšeničná hrubá
 - 100 g Sýr Gouda 45%
 - 50 g Sýr Niva (Rokfór)
 - 20 g Šunka od kosti
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 4 ml Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Muškátový oříšek
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř bílý
 - 1 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 449 kcal
 - Sacharidy 45 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 641 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 119.2 mg
 - Draslík 471.4 mg
 - Vláknina 9862.9 mg
 - Vitamín A 9862.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 10.5 mg
 - Vitamín E 2.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest uvaříme v osolené vodě s kostkou cukru.
 - 
                                2
Těsto připravíme tak, že v mléce rozšleháme vejce a po částech ho vmícháváme do mouky, nakonec do těsta vmícháme sůl a nudličky ze 2 plátků šunky. Těsto necháme v lednici odpočinout 30 minut. Potom z těsta na oleji usmažíme omelety, které udržujeme na teplém místě.
 - 
                                3
Připravíme omáčku. Na pánvi rozehřejeme máslo a rozmícháme v něm lžíci mouky, potom pomalu vmícháme mléko, promícháme a přivedeme k varu. Do vroucího mléka přidáme rozdrobenou nivu a nastrouhanou goudu a promícháme a necháme oba sýry v mléce rozpustit. Směs okořeníme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
 - 
                                4
Na talíře rozdělíme omelety, na které rozdělíme vařený chřest a celé polijeme sýrovou omáčkou. Podáváme teplé.