Raci na bylinkovém másle s chřestem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Chřest zelený
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Citrony
  • 3 l Voda pitná
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 kg Rak říční
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Máslo bylinkové
  • 1 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 0.4 polévková lžíce Česnekové máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 494 kcal
  • Sacharidy 14 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 562 mg
  • Bílkoviny 63 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 435.9 mg
  • Draslík 1245.5 mg
  • Vláknina 5629.3 mg
  • Vitamín A 5629.3 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.6 mg
  • Vitamín E 10.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Říční raky dobře omyjeme. V hrnci přivedeme k varu 3 l vody, přidáme do ní očištěnou cibuli, citrónovou šťávu, sůl a pepř. Když voda dojde k varu, raky ponoříme do vroucí vody, pomalu je vaříme 3 - 4 minuty. Uvařené raky vyjmeme, z vychladlých obereme maso. Omyjeme, osušíme citróny, pokrájíme je ozdobně na měsíčky.

  • 2

    V druhém hrnci přivedeme 1,5 litru vody se lžící másla, 0,5 lžičky soli a lžičkou cukru. Očistíme spodní části zeleného chřestu (asi do třetiny), chřest omyjeme a vložíme do vroucí vody. Pomalu vaříme 3 - 4 minuty. Sítem ho vyjmeme a uchováme před servírováním teplý.

  • 3

    Ve vysoké pánvi roztopíme česnekové máslo (2 lžíce), maso z raků krátce orestujeme. Pohybujeme pánví a krouživým pohybem restujeme přibližně 1 - 2 minuty. Maso z raků rozdělíme na talíře, přidáme k němu uvařený chřest, který přelijeme roztopeným bylinkovým máslem (4 lžíce), porce ozdobíme citrónem a servírujeme.

Komentáře k receptu