Zeleninový špíz s romanescem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 33 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Chřest zelený
  • 200 g Romanesco
  • 1 kávová lžička Máslo čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Citronová šťáva
  • 2 ks Cibulka jarní
  • 2 špetka Sůl
  • 6 špetka Pepř 4 barev
  • 2 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • 7.5 dl Voda pitná
  • 2 dl Jogurt bílý
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 90 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 336 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 3.3 mg
  • Draslík 46.5 mg
  • Vláknina 5899.9 mg
  • Vitamín A 5899.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V hrnci přivedeme k varu 1 litr vody s 0,5 lžičkou soli a 0,5 lžičkou citrónové šťávy. Zelený květák romanesco očistíme, omyjeme a rozebereme na růžičky. Jakmile se voda začne vařit, vložíme do ní květák a povaříme ho 3-4 minuty, pak ho scedíme a necháme okapat. Pak přivedeme k varu další 3/4 litru vody s 0,5 lžičkou soli a lžičkou másla. Očistíme a omyjeme zelený chřest, 1/3 spodní tvrdé části odřízneme. Zelený chřest povaříme 3-4 minuty. Vyjmeme ho sítem, necháme okapat, pak ho nakrájíme na kousky dlouhé 5-7 cm. Očištěnou a omytou jarní cibulku nakrájíme zešikma na špalíčky dlouhé asi 3-4 cm.

  • 2

    Na špejle napíchneme střídavě chřest + cibulku + romanesco, vše opakujeme a tímto způsobem připravíme všechny špízy.

  • 3

    Připravíme jogurtový dip: Do misky dáme smetanový bílý jogurt, utřený česnek, sůl, pepř a omytý, drobně pokrájený kopr. Vše dobře promícháme a rozdělíme ho do malých misek.

  • 4

    Zeleninové špízy servírujeme s vychlazeným jogurtovým dipem.

Komentáře k receptu