Zeleninová kari polévka
Suroviny
- 400 g Hrášek
- 250 g Dýně
- 400 ml Mléko kokosové
- 1 ks Brambory
- 4 ks Cuketa
- 4 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pastinák
- 2 ks Tuřín
- 3 ks Chilli paprička sušená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 4 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Kari koření
- 1 polévková lžíce Zázvor mletý
- 2 polévková lžíce Kurkuma
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 599 kcal
- Sacharidy 68 g
- Tuky 377 g
- Sodík 148 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 50 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 1359.7 mg
- Vláknina 43173.8 mg
- Vitamín A 43173.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 72.7 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory i kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme, oškrábeme a, nakrájíme na malé kousky. Na kostičky pokrájíme také dýni, cuketu krájíme na plátky. Česnek oloupeme a prolisujeme, čili papričky velmi jemně rozkrájíme.
-
2
Do rozehřátého másla dáme kurkumu, prolisovaný česnek, kari, zázvor, chilli papričky a opékáme, dokud koření nezačne intenzivně vonět.
-
3
Nakrájemnou zeleninu (kromě cukety a hrášku) vložíme do vody, přidáme opečené koření a vaříme přibližně 45 minut, dokud zelenina zcela nezměkne. Potom přidáme kokosové mléko, cuketu a hrášek, vaříme dalších asi 15 minut. Podle chuti osolíme a opepříme.