Sibiřský křenový kvas

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 10 g Sušené droždí
  • 100 g Křen
  • 100 g Med včelí
  • 50 g Hrozinky
  • 250 g Cukr krupice
  • 2.5 l Voda pitná
  • 1 balení Chléb celozrnný žitný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 414 kcal
  • Sacharidy 87 g
  • Tuky 80 g
  • Sodík 39 mg
  • Bílkoviny 3 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 129.9 mg
  • Vláknina 1729 mg
  • Vitamín A 1729 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 35.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Černý žitný chléb nakrájíme na kostičky, dáme na plech do trouby a nasucho opečeme. Opečený chléb vložíme do kastrolu, zalijeme vařící vodou, přikryjeme poklicí a necháme usadit. Pak tekutinu slijeme, přidáme do ní sušené droždí s cukrem, zakryjeme plátnem a na teplém místě necháme přes noc vykvasit. Po zkvašení nápoj přecedíme.

  • 2

    Křen očistíme a nakrájíme na tenké plátky a svaříme 0,5 litru vody s 50 g cukru a se 100 g medu.

  • 3

    Do přecezeného kvasu přidáme křen s hrozinkami, přilijeme roztok cukru s medem, promícháme, zakryjeme, necháme v chladu několik dní uzrát a pak ho přecedíme.

  • 4

    Takto připravený kvas podáváme dobře vychlazený.

Komentáře k receptu