Gratinovaný květák v brokolicovém džusu s restovaným sezamem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 0.9 g Máslo čerstvé
  • 10 g Sůl
  • 15 ml Olej olivový
  • 1 ks Brokolice
  • 1 ks Květák
  • 1 špetka Pepř bílý
  • 3 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sezam - semena
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 156 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 1089 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 0.3 mg
  • Draslík 1155.6 mg
  • Vláknina 17201.4 mg
  • Vitamín A 17201.4 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 232 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Zdravý květák omyjeme a odstraníme lístečky. Košťál rovně sežízneme tak, aby květák stál, po oschnutí pomocí mašlovačky potřeme olivovým olejem. Do hlubšího plechu vlijeme vodu, a to do výšky cca 1,5-2 cm, mírně osolíme, dle chuti přidáme libovolné koření na zeleninu, vložíme květák a v troubě vyhřáté na 190°C pečeme 20-25 minut doměkka. Na povrchu nám květák musí zhnědnout. Po vyjmutí necháme trochu vychladnout a pokrájíme na plátky silné 2-3 cm.

  • 2

    Na džus brokolici rozebereme na růžičky, zprudka spaříme vroucí, osolenou vodou a ihned zchladíme v ledové vodě. Hrst růžiček odložíme na dozdobení, zbytek rozmixujeme v mixéru na hladké pyré. Přes látkový ubrousek důkladně vyždímáme. Džus vlijeme do kastrůlku a při střední teplotě necháme zredukovat na polovinu množství. Ochutíme solí a bílým pepřem a udržujeme teplý až do podávání.

  • 3

    Pyré které nám zbylo po vyždímání osolíme a lžícemi z něj vytvarujeme pevné nočky. V pánvi rozpustíme máslo, vysráženou syrovátku odstraníme a máslo necháme ztmavnout. Přisypeme sezam a zvolna opečeme. Tmavé máslo zašleháme do teplého džusu a zakápneme olivovým olejem.

  • 4

    Džus rozlijeme do talířů, do středu každého umístíme řez květáku a mašlovačkou potřeme restovaným sezamem. Do středu rozdělíme brokolicové nočky, dozdobíme brokolicovými růžičkami a ihned podáváme.

Komentáře k receptu