Zapékaný květák s vejcem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Sýr Parmezán
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 4 l Voda pitná
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 0.29 dl Olej slunečnicový
  • 1.5 kg Květák
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 330 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 677 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 14 g
  • Cholesterol 271.4 mg
  • Draslík 821.5 mg
  • Vláknina 10095 mg
  • Vitamín A 10095 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 120.5 mg
  • Vitamín E 2.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 518.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný a důkladně pod tekoucí vodou omytý květák vložíme do vhodné nádoby s osolenou vodou. Necháme ho namáčet 20 - 30 minut. Potom květák vybereme, dáme do nové, půl lžičkou soli osolené vody, kde vaříme asi 15 minut do poloměkka. Měkký opět vyjmeme z hrnce, opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat. Květák rozdělíme na růžičky, naskládáme na pekáč, který vymažeme 60 ml oleje.

  • 2

    V pánvi rozpálíme 40 g oleje, přidáme mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Zalijeme 4 dl mléka, dobře rozkvedláme, opět stálým mícháním uvaříme hustou omáčku. Stáhneme ze sporáku, omáčku dochutíme solí, pepřem, vmícháme do ní žloutky.

  • 3

    Ještě teplou omáčkou přelijeme připravený květák na pekáči, posypeme nastrouhaným sýrem.

  • 4

    Vložíme do nahřáté trouby, pečeme přibližně 20 minut. Zbylé mléko rozkvedláme z vejci, dochutíme solí. Pekáč vytáhneme z trouby a přelijeme povrch připravenou vaječnou hmotou. Vrátíme zpátky do trouby, zvýšíme teplotu, dopečeme dalších 15 minut.

  • 5

    Hotové jídlo necháme 10 minut odpočinout, nakrájíme na porce. pokládáme je na jednotlivé talíře a podáváme.

Komentáře k receptu