Košíčky plněné masem a chřestem
Suroviny
- 200 g Kapary sterilované
- 300 g Listové těsto
- 100 g Mrkev kořen
- 10 g Rajčata
- 300 g Vepřové maso libové
- 500 g Chřest zelený
- 200 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 špetka Sůl
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 400 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 59 g
- Sodík 775 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 68.4 mg
- Draslík 17.1 mg
- Vláknina 3566 mg
- Vitamín A 3566 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 952.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Troubu předehřejeme na 200°C. Listové těsto vyválíme
-
2
a plát těsta rozřežeme nožem na stejně velké čtverce.
-
3
Každý čtverec vmáčkneme do formy košíčku na pečení, kterou jsme vymazali, nebo vylili tukem, aby se košíčky nepřilepily. Košíčky upečeme do zlatova v předehřáté troubě. Když jsou košíčky pečené, troubu zmírníme na 160°C. Chřest oloupeme a uvaříme ve vroucí vodě se lžičkou cukru a necháme okapat. Ze dvou lžic mouky a 2 lžic másla připravíme světlou jíšku. V jíšce rozmícháme vývar z chřestu, smetanu, kapary a 3 lžíce nálevu z kaparů a povaříme. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Rajčata zbavíme zrníček a nakrájíme je na kostičky, maso opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme ho na kousky. Maso orestujeme na rozpáleném oleji v hlubší pánvi a potom k němu přidáme kolečka mrkve, se kterými maso opékáme další 4 minuty. Potom přidáme na pánev kousky rajčat a chřestu a krátce prohřejeme. Tuto masovou směs z pánve vlijeme do připravené smetanové zálivky a vše promícháme. Touto nádivkou plníme košíčky z listového těsta, které před plněním 10 minut rozpékáme v troubě. Košíčky s plněným ragú podáváme teplé, sypané sekanou petrželkou.