Mleté maso s rýží na mexický způsob

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Mrkev kořen
  • 140 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 50 g Petržel kořen
  • 500 g Hovězí maso mleté
  • 400 g Rýže parboiled předvařená v sáčcích
  • 160 ml Zakysaná smetana
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Tymián sušený
  • 0.25 kávová lžička Tabasco
  • 0.5 kávová lžička Oregano sušené
  • 0.5 kávová lžička Bazalka sušená
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Rajčata
  • 6 ks Rajčata
  • 2 ks Bobkový list
  • 1 ks Bujón hovězí
  • 2 stroužek Česnek
  • 0.02 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 0.01 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 589 kcal
  • Sacharidy 46 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 1130 mg
  • Bílkoviny 43 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 130 mg
  • Draslík 1044.5 mg
  • Vláknina 9353.8 mg
  • Vitamín A 9353.8 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 40.2 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme, rajče nakrájíme na kostičky.

  • 2

    V silnostěnném rendlíku na rozpáleném oleji zpěníme cibuli, vmícháme mleté maso a za stálého míchání restujeme alespoň 5 minut. Poté vmícháme rajčatovou omáčku, rozdrobenou bujónovou kostku, tabasco, promícháme a na mírném plameni přivedeme do varu. Poté směs přiklopíme a dusíme za občasného míchání alespoň 10 minut.

  • 3

    V mezičase uvaříme předvařenou rýži podle návodu.

  • 4

    Uvařenou rýži na talíři upravíme do kruhu, do středu naložíme porci masové směsi, ozdobíme částí nakrájeného rajčete, přelijeme smetanou a zasypeme sýrem.

  • 5

    Rajčatovou omáčku připravíme osmažením drobně pokrájené cibule a česneku na másle. Přidáme očištěnou a drobně nakrájenou kořenovou zeleninu. Směs zamícháme, 2 minuty smažíme, poté přimícháme rajčata, která jsme nakrájeli na čtvrtky. Osolíme, opepříme, kořeníme oreganem, tymiánem, bazalkou a bobkovými listy. Směs ještě osladíme a na velmi mírném plameni dusíme asi 2 hodiny. Poté omáčku propasírujeme do hluboké pánve a pomalu dusíme, až omáčka zhoustne.

Komentáře k receptu