Pikantní polévka z máslové dýně s chilli

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 500 g Dýně
  • 50 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 500 ml Voda pitná
  • 1 ks Brambory
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Bobkový list
  • 1 ks Chilli paprička
  • 1 ks Bujón bylinkový
  • 3 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř bílý
  • 2 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 30%
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 181 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 381 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 27 g
  • Cholesterol 10 mg
  • Draslík 1138.6 mg
  • Vláknina 7094.1 mg
  • Vitamín A 7094.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 45.6 mg
  • Vitamín E 2.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 28.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytou máslovou dýni rozkrojíme, vydlabeme lžicí semínka i s vlákny. Dýni oloupeme a nakrájíme na kostky. Oloupanou a omytou bramboru rozkrájíme na malé kostky. Chilli papričku rozkrojíme, zbavíme semínek a posekáme ji nadrobno. Očištěnou cibuli nakrájíme též na kousky. Petrželovou nať pokrájíme nadrobno a odložíme ji do misky.

  • 2

    Do hrnce s 500ml vody dáme všechnu pokrájenou zeleninu, vodu přivedeme k varu, přidáme malou kostku zeleninového bujónu a bobkový list. Snížíme teplotu, hrnec zakryjeme a zeleninu budeme vařit 15-20 minut doměkka. Z uvařené zeleniny vyndáme bobkový list, přimícháme smetanu a dochutíme solí. Polévku nalijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka.

  • 3

    Do talířů dáme nastrouhaný tvrdý sýr, přelijeme ho horkou krémovou polévkou, ozdobíme petrželkou a hned podáváme. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu