Jehněčí polévka po štýrsku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 160 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Zelí hlávkové bílé
  • 100 g Anglická slanina
  • 20 g Česnekové máslo
  • 750 g Jehněčí krkovice
  • 200 g Kosti hovězí morkové
  • 60 g Petržel - nať
  • 200 g Pórek
  • 60 g Celer - nať
  • 200 g Květák
  • 2 krajíc Chléb toastový pšeničný tmavý
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 0.5 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 3 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 3 ks Cibule
  • 4 ks Nové koření celé
  • 1 ks Česnek
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Cukr krupice
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 dl Víno bílé
  • 1 polévková lžíce Olej sezamový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Tykev - semena
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 0.5 polévková lžíce Pažitka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1415 kcal
  • Sacharidy 39 g
  • Tuky 116 g
  • Sodík 776 mg
  • Bílkoviny 47 g
  • Uhlovodany 37 g
  • Cholesterol 193.9 mg
  • Draslík 1528.3 mg
  • Vláknina 18134.8 mg
  • Vitamín A 18134.8 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 99.9 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 24.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mladé hlávkové zelí očistíme a nakrájíme na tenké nudličky. Očištěnou a omytou jarní cibuli pokrájíme na kolečka, anglickou slaninu nakrájíme na kostičky.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme olej, dáme na něj pokrájenou slaninu a osmažíme ji dozlatova. Pak ke slanině přidáme lžíci másla, prolisovaný česnek, pokrájené zelí s cibulí, 2 špetky soli a cukru. Zelí promícháme a podusíme přibližně 5 - 8 minut. Přilijeme 1 litr čistého jehněčího vývaru, přidáme 1/2 lžičky barevného pepře a pomalu vaříme dalších 8 minut.

  • 3

    V pánvi si nasucho opražíme dozlatova tykvová semena.

  • 4

    Pažitku omyjeme a drobně pokrájíme. 2 krajíce tmavého chleba překrojíme a opečeme v toustovači dozlatova. Každou porci potřeme česnekovým máslem a posypeme pažitkou.

  • 5

    Porce zelné polévky posypeme tykvovými semínky a podáváme s opečeným česnekovým chlebem.

  • 6

    Jehněčí masový vývar [28495]:

  • 7

    Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.

  • 8

    Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.

  • 9

    V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.

  • 10

    Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.

  • 11

    Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.

Komentáře k receptu