Plněná telecí pečeně

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 40 g Slanina vepřová
  • 5 g Sůl
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 60 g Strouhanka
  • 10 g Citronová kůra
  • 10 g Citronová kůra
  • 40 g Šalotka
  • 75 g Špenát listový čerstvý
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 150 ml Víno bílé
  • 150 ml Vývar drůbeží
  • 40 ml Citronová šťáva
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.25 kg Telecí kýta
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 536 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 1207 mg
  • Bílkoviny 57 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 256.7 mg
  • Draslík 1151.2 mg
  • Vláknina 3904 mg
  • Vitamín A 3904 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 20.1 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přísady na marinádu smícháme, naklepané maso v marinádě několikrát

  • 2

    obrátíme a 2 dny necháme v chladničce marinovat.

  • 3

    Nádivka: kostičky slaniny vyškvaříme, přidáme máslo a nasekanou šalotku a osmažíme ji. Přidáme nakrájený špenát a na šalotce jej asi 3 minuty průběžně promícháváme a upravujeme. Sejmeme z ohně, přidáme citronovou kůru, strouhanku, podle chuti sůl a pepř. Zamícháme, směs spojíme vejcem a necháme úplně vychladnout.

  • 4

    Maso z marinády vyndáme, marinádu uchováme. Maso potřeme nádivkou a zavineme.

  • 5

    Maso dáme na pekáč a podlijeme marinádou. Během pečení poléváme maso vypečenou šťávou a podléváme vývarem. Pečeme 25 minut na každých 500 g v předehřáté troubě při 180 °C (plyn 4), až z masa vytéká čirá šťáva. Maso přemístíme na talíř, volně překryjeme alobalem a necháme na teplém místě 10 minut stát.

  • 6

    Odstraníme snítky tymiánu. Pekáč postavíme na sporák, přilijeme zbytek marinády a vývaru, přivedeme k varu a mícháme, aby se rozpustily všechny připečeniny. Šťávu 5 minut povaříme, aby zhoustla a svařila se asi na polovinu.

  • 7

    Šťávu ochutnáme, dokořeníme a nakrájíme maso a servírujeme.

Komentáře k receptu