Taštičky z těsta filo

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 150 g Máslo čerstvé
  • 340 g Sýr balkánský
  • 450 g Špenát listový čerstvý
  • 50 g Sýr Ricotta
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 2 ks Šalotka
  • 2 stroužek Česnek
  • 10 plátek Těsto filo
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 657 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 56 g
  • Sodík 1168 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 25 g
  • Cholesterol 133 mg
  • Draslík 995 mg
  • Vláknina 5247 mg
  • Vitamín A 5247 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 39.9 mg
  • Vitamín E 2.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 51.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Špenát omyjeme a pokrájíme na proužky. Očištěnou a omytou šalotku s česnekem pokrájíme nadrobno. Cibuli v pánvi na rozpáleném másle podusíme, přidáme špenát, krátce restujeme, pak ho dochutíme česnekem. Mícháme a dusíme 3 minuty. Pak špenát dáme do síta, aby jsme se zbavili přebytečné tekutiny. Špenát vrátíme do pánve a promícháme ho s rozdrobeným balkánským sýrem a sýrem Ricotta. Směs ochutíme drobně pokrájeným koprem, pepřem a solí.

  • 2

    Na vál si rozložíme plátky těsta Filo. Jeden plát těsta potřeme rozpuštěným máslem a zakryjeme ho druhým plátem těsta. (Ostatní těsto než ho zpracujeme zakryjeme vlhkou utěrkou, aby nám neoschlo.)

  • 3

    Máslem slepené pláty rozkrojíme na 3 dlouhé pruhy. Na spodní konec jednoho pruhu dáme lžíci špenátové náplně a spodní konec těsta přehneme tak přes náplň, že si utvoříme trojúhelník, který odkrojíme rádylkem. Okraje k sobě potřeme máslem a přitiskneme je k sobě.

  • 4

    Takto zpracujeme i ostatní těsto. Vytvořené trojúhelníkové šátečky položíme na plech s pečícím papírem tak, že spojení těsta bude vespod. Šátečky potřeme máslem a pečeme dozlatova 25 min v předehřáté troubě na 190°C. Podáváme horké.

Komentáře k receptu