Sarma s mletým masem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 220 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 150 g Slanina vepřová
  • 500 g Vepřové maso mleté
  • 250 g Hovězí maso mleté
  • 50 g Rýže loupaná
  • 2 g Pepř černý celý
  • 2 g Nové koření celé
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 0.5 dl Olej slunečnicový
  • 2 kg Zelí kysané
  • 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 637 kcal
  • Sacharidy 28 g
  • Tuky 46 g
  • Sodík 636 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 28 g
  • Cholesterol 108.7 mg
  • Draslík 1136.9 mg
  • Vláknina 14342.3 mg
  • Vitamín A 14342.3 mg
  • Vitamín B6 0.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 127.3 mg
  • Vitamín E 4.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kysané zelí vcelku opláchneme vodou, odkrojíme tvrdý košťál a necháme odkapat.

  • 2

    Odkapané listy, na které budeme pokládat maso, rozložíme na vál.

  • 3

    V pánvi si na sádle zpěníme drobně pokrájenou cibuli, přidáme na ni pomleté vepřové a hovězí maso, které osolíme a opepříme.

  • 4

    Promícháme s cibulí a chvíli restujeme.

  • 5

    Přidáme dobře promytou rýži, zamícháme a odstavíme z vařiče.

  • 6

    Do hrnce si na dno poklademe 8-12 zelných listů ze kterých nebudeme dělat závitky.

  • 7

    Na listy, které máme na vále, si na každý dáme lžíci masové směsi s rýží, pečlivě zabalíme závitky - sarmu,

  • 8

    které poklademe na zelí do hrnce těsně vedle sebe, protože se takto nerozvinou.

  • 9

    Mezi sarmu vložíme plátky slaniny, bobkový list, celý pepř a nové koření.

  • 10

    Na sarmu položíme zbylé listy kysaného zelí, zalijeme vodou a při mírné teplotě vaříme pod pokličkou 3 hodiny.

  • 11

    Z oleje a mouky si připravíme světlou jíšku, do které přimícháme papriku a přidáme k sarmě.

  • 12

    Jíšku přimícháme a vaříme v sarmě jen půl hodiny.

Komentáře k receptu