Husí vývar s klobásou
Suroviny
- 150 g Klobása Chorizo
 - 200 g Husí stehna
 - 200 g Petržel kořen
 - 200 g Celer bulvový
 - 200 g Cibule
 - 200 g Celer bulvový
 - 800 g Husí drůbky
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Petržel kořen
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 dl Víno červené
 - 5 dl Víno červené
 - 8 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Pepř černý celý
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Celer - nať
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 997 kcal
 - Sacharidy 39 g
 - Tuky 215 g
 - Sodík 939 mg
 - Bílkoviny 23 g
 - Uhlovodany 33 g
 - Cholesterol 51 mg
 - Draslík 1125.9 mg
 - Vláknina 18027.1 mg
 - Vitamín A 18027.1 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 132.8 mg
 - Vitamín E 1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 24.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Česnekovou klobásu pokrájíme na kolečka. Petrželovou nať omyjeme a drobně pokrájíme.
 - 
                                2
Do 1 litru husího vývaru vložíme omyté husí stehno. Přidáme očištěnou, omytou a pokrájenou mrkev, petržel, celer, cibuli, nové koření, barevný pepř a bobkový list.
 - 
                                3
Polévku vaříme 1 hodinu, pak ji přecedíme a znovu dáme vařit. Maso zbavíme kůže a pokrájíme na kousky. Vrátíme je zpět do polévky spolu s česnekovou klobásou a vaříme 10 minut.
 - 
                                4
Dochutíme solí, přimícháme 1 dl červeného vína, posypeme petrželkou a servírujeme.
 - 
                                5
Husí bujon [29083]:
 - 
                                6
Husí drůbky bez jater (žaludek, krk, srdce, křídla, kosti..), očistíme a omyjeme.
 - 
                                7
Zeleninu: cibuli, mrkev, celer, petržel očistíme, omyjeme a pokrájíme a kostky. Petrželovou a celerovou nať omyjeme a svážeme.
 - 
                                8
V hrnci rozpustíme máslo a maso se zeleninou podusíme, osolíme, přidáme celou lžíci celého pepře, 3 zrna jalovce a zalijeme 8 dl vody a 5 dl červeného vína. Pod pokličkou 90 minut vaříme tak, aby polévka jen mírně probublávala.
 - 
                                9
Omytou petrželovou nať dáme do polévky 30 minut před dovařením.
 - 
                                10
Vývar scedíme, když vychladne, sebereme omastek a čistý bujon znovu ohřejeme. Můžeme dosolit podle chuti a podávat i s pokrájenými drůbky, nebo jej použijeme k vaření různých druhů polévek jako základ.