Vepřová kýta na sherry
Suroviny
- 120 g Cibule
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 200 g Žampiony čerstvé
 - 750 g Vepřová kýta
 - 160 g Paprika červená
 - 20 g Mouka pšeničná hladká
 - 10 g Protlak rajčatový
 - 20 ml Olej olivový
 - 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 300 ml Vývar drůbeží
 - 100 ml Sherry brandy
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 842 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 828 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 175.9 mg
 - Draslík 947.4 mg
 - Vláknina 4736.5 mg
 - Vitamín A 4736.5 mg
 - Vitamín B6 1.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 55.6 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou kýtu nakrájíme na plátky, naklepeme, osolíme, opepříme a osmažíme po obou stranách na rozehřátém oleji s máslem. Po opečení je vyndáme.
 - 
                                2
Na pánvi s tukem zpěníme nakrájenou cibuli. Zaprášíme ji moukou, 1 minutu osmažíme a zamícháme do ní papriku. Zalijeme vývarem, 2 minuty vaříme, přidáme nakrájenou papriku, madeiru, nakrájené žampiony, rajský protlak a ještě 2-3 minuty mírně povaříme.
 - 
                                3
Do této šťávy vložíme maso a společně asi 20 minut dusíme.
 - 
                                4
Nakonec zamícháme smetanu, ochutnáme, dokořeníme a opatrně prohřejeme. Podáváme teplé.