Hnědá omáčka základní
Suroviny
- 500 g Kosti hovězí morkové
 - 500 g Kosti hovězí řídké
 - 70 g Mrkev kořen
 - 6 g Nové koření celé
 - 10 g Pepř černý celý
 - 70 g Petržel kořen
 - 3 g Bobkový list
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 15 g Sůl
 - 70 g Celer bulvový
 - 200 g Cibule
 - 100 g Olej slunečnicový
 - 2000 ml Vývar z hovězích kostí
 - 250 ml Víno červené
 - 500 ml Kosti vepřové
 - 80 ml Protlak rajčatový
 - 2 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 491 kcal
 - Sacharidy 8 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 973 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 52.9 mg
 - Draslík 653.2 mg
 - Vláknina 1703.2 mg
 - Vitamín A 1703.2 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Budeme potřebovat hovězí kosti, morkové kosti, a kost z uzeného kolena. Očištěnou mrkev, petržel a celer nakrájíme nahrubo, cibule pouze oloupeme a necháme vcelku.
 - 
                                2
Do hrnce vložíme nasekané kosti, přilijeme olej, přisypeme zeleninu, celý česnek, okořeníme celým pepřem, novým kořením, bobkovým listem a smažíme nejméně 7 minut. Zasypeme moukou a smažíme, dokud nebude mouka hnědá. Zalijeme vývarem, přilijeme červené víno, rajčatový protlak a zvolna vaříme 3 hodiny. Omáčku scedíme a znovu povaříme 1 hodinu. Sebereme přebytečný tuk, znovu přecedíme a omáčku máme připravenou k dalšímu použití.