Chobotničkové ragú s artyčoky a šafránem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 806 kcal
 - Sacharidy 130 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 1665 mg
 - Bílkoviny 46 g
 - Uhlovodany 130 g
 - Cholesterol 69.5 mg
 - Draslík 4298.3 mg
 - Vláknina 110839 mg
 - Vitamín A 110839 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 142.7 mg
 - Vitamín E 3.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 19.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chobotničky omyjeme a nakrájíme na proužky široké 1 cm. Rajčata spaříme vroucí vodou, pak je prudce ochladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Tymián omyjeme, vodu oklepeme a lístky stáhneme ze stonku. Česnek oloupeme a jemně nakrájíme. Chilli papričku omyjeme a i s jadérky jemně nasekáme.
 - 
                                2
Z artyčoků odstraníme vnější listy. Artyčoky rozkrojíme na osminy a smícháme s citronovou šťávou. V hrnci rozehřejeme 2 lžíce oleje, artyčoky na prudkém ohni opečeme a z hrnce vyjmeme. Na zbylém oleji opečeme chobotničky, poté přidáme česnek, chilli a tymián a ještě krátce opékáme. Přidáme rajčata a 120 ml vína a takto ochucené chobotničky osolíme a zakryté hodinu dusíme na mírném ohni.
 - 
                                3
Šafrán rozetřeme, smícháme se zbývajícím vínem a necháme 15 minut odstát. Šafrán s vínem i artyčoky přidáme k chobotničkám a vše dusíme dalších 15 minut.
 - 
                                4
Ragú podáváme promíchané s uvařenými těstovinami, na které sypeme na proužky nakrájené lístky bazalky.