Kuřecí frikasé s houbami a vinnou omáčkou po francouzsku
Suroviny
- 250 g Houby čerstvé
 - 1000 g Kuře
 - 100 g Celer řapíkatý
 - 100 ml Víno bílé
 - 100 ml Zakysaná smetana
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Nové koření
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 1 ks Bobkový list
 - 2 ks Šalotka
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 0.44 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 746 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 550 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 23 g
 - Cholesterol 203.1 mg
 - Draslík 1225.4 mg
 - Vláknina 7943.8 mg
 - Vitamín A 7943.8 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 17.8 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 9.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Středně velké kuře omyjeme a vložíme do velkého hrnce. Cibuli, česnek, řapíkatý celer a velkou mrkev očistíme, přidáme ke kuřeti. Zalijeme 2 litry vody, přidáme 1,5 lžičky soli, 0,5 lžičky pepře, 8 snítek petrželky bobkový list a 4 kuličky nového koření. Uvedeme do varu a vaříme do měkka, cca 45 minut. Mezitím rozkrájíme šalotku a čerstvé houby.
 - 
                                2
Zeleninu i kuře z hrnce vyndáme, vývar přecedíme. Kuře vykostíme, maso rozkrájíme na kusy a vařenou zeleninu na kostky. V hluboké pánvi na střední teplotu rozehřejeme máslo, vmícháme mouku a usmažíme zlatavou jíšku. Přilijeme 800 ml vývaru, rozšleháme, přidáme zeleninu s kuřecím masem a frikasé 10 minut povaříme.
 - 
                                3
Mezitím v jiné pánvi na lžíci másla necháme zesklovatět pokrájenou šalotku, přidáme nakrájené houby a opékáme 7 - 10 minut, než houby změknou a tekutina se vyvaří.
 - 
                                4
Houbovou směs přidáme do hotového frikasé a postupně vmícháváme víno i zakysanou smetanu.
 - 
                                5
Hotový pokrm opatrně prohřejeme a podáváme.