Jablka smažená nebo pečená v odpalovaném těstě
Suroviny
- 120 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 125 ml Víno bílé
 - 58.34 ml Olej rostlinný
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 8 ks Jablka
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 320 kcal
 - Sacharidy 46 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 37 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 141.8 mg
 - Draslík 239.1 mg
 - Vláknina 8684.3 mg
 - Vitamín A 8684.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.6 mg
 - Vitamín E 1.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme a vykrojíme jadřince z jablek a jablka nakrájíme na centimetr silné plátky. Pokapeme citrónovou šťávou a posypeme moučkovým cukrem. Můžeme pokapat i rumem. Necháme přikryté 30 minut a stát.
 - 
                                2
Na pálenou hmotu svaříme víno, sůl a máslo. Do vroucího vysypeme moukou a mícháme stále na ohni a odpalujeme, až se hmota odděluje od stěn a vytvoří se kulatý knedlík.
 - 
                                3
Sejmeme hmotu z ohně, necháme prochladnout a zamícháme postupně žloutky.
 - 
                                4
Připravenou hmotou jablka obalujeme, nebo husté těsto rozválíme na vále, nakrájíme čtverečky a hmotou kolečka jablek obalujeme.
 - 
                                5
Tvary vkládáme do pánve s rozehřátým olejem a smažíme po obou stranách, nebo dáváme na vymazaný plech a ve vyhřáté troubě pečeme dozlatova.
 - 
                                6
Po usmažení či upečení obalujeme v moučkovém cukru se skořicí.