Koláč s hruškami a čokoládou
Suroviny
- 140 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 115 g Máslo čerstvé
 - 115 g Čokoláda na vaření
 - 125 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Hrušky
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 3 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 778 kcal
 - Sacharidy 76 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 89 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 315.3 mg
 - Draslík 156.1 mg
 - Vláknina 12860.5 mg
 - Vitamín A 12860.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Koláčovou formu vymažeme tukem.
 - 
                                2
V míse utvoříme žmolenkové těsto z mouky, krupicového cukru, špetky soli a másla. Přidáme jeden žloutek, šťávu z citronu a vody jen tolik, aby se těsto spojilo. Z těsta utvoříme kouli, zabalíme ji do fólie a necháme v chladničce asi půl hodiny odpočinout.
 - 
                                3
Na pomoučeném vále vypracujeme těsto dohladka, rozválíme kruhovou placku, aby v koláčové formě dosahovala okraje. Dno těsta posypeme ustrouhanou čokoládou, na ni naskládáme plátky hrušek, které jsme oloupali a zbavili jádřinců (můžeme skládat do různých vzorů). Ovoce polijeme vejcem, které jsme našlehali s jedním žloutkem, smetanou a vanilkovým cukrem smíchaným s moučkovým cukrem.
 - 
                                4
Koláč vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme asi deset minut. Teplotu snížíme na 180 °C a pečeme ještě asi dvacet minut. Pokud těsto příliš hnědne, přikryjeme je pečicím papírem. Upečený koláč podáváme teplý.