Koláč z křehkého těsta s hruškami v koňaku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 350 g Linecké (křehké) těsto
  • 10 g Máslo čerstvé
  • 750 g Hrušky
  • 80 g Cukr krupice
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 3 polévková lžíce Martell cognac
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 365 kcal
  • Sacharidy 78 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 3 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 77 g
  • Cholesterol 70.4 mg
  • Draslík 157.6 mg
  • Vláknina 9026.5 mg
  • Vitamín A 9026.5 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 18.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hrušky oloupeme, rozpůlíme, odstraníme jadřince a nakrájíme na silnější plátky. Poté je rozložíme do mísy, polijeme koňakem a posypeme cukrem a pepřem. Zhruba půl hodiny necháme odpočívat, aby nasákly koňak. Slijeme a šťávu si odložíme stranou.

  • 2

    Troubu předehřejeme na 210C.

  • 3

    Těsto si rozdělíme na třetiny. 2/3 těsta rozválíme na plát o tloušťce asi 7mm a vyložíme jím vymazanou koláčovou formu. Na korpus rozložíme plátky hrušek. Zbylé těsto rozválíme a plátem zakryjeme hrušky. Okraje obou plátů navlhčíme a přitiskneme k sobě. Uděláme otvor a svrchní stranu i okraje potřeme rozšlehaným vejcem.

  • 4

    Pečeme 40minut.

  • 5

    Mezitím rozšleháme smetanu ke šlehání s hruškovou šťávou a směs nalijeme otvorem do koláče.

  • 6

    Hotový koláč podáváme teplý nebo vlažný přímo z formy.

Komentáře k receptu