Medicejské krůtí řízky
Suroviny
- 130 g Žampiony čerstvé
 - 10 g Sůl
 - 600 g Krůtí prsa
 - 500 g Artyčoky
 - 100 ml Vývar drůbeží
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Rajčata
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
 - 1 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 505 kcal
 - Sacharidy 20 g
 - Tuky 29 g
 - Sodík 1258 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 120.9 mg
 - Draslík 1123 mg
 - Vláknina 16805.8 mg
 - Vitamín A 16805.8 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 22.6 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, žampióny očistíme a nakrájíme na plátky. Rajčata spaříme, oloupeme a nasekáme. Konzervu artyčoků necháme okapat a nakrájíme je na kostičky.
 - 
                                2
Polovinu másla rozehřejeme v kastrolu a podusíme na něm cibuli. Přidáme houby a 3 minuty dusíme. Vmícháme rajčata, artyčoky a dusíme ještě 3 minuty. Přidáme protlak, sůl, pepř, vývar a vaříme 5 minut na mírném ohni.
 - 
                                3
V pánvi rozpálíme olej a zbytek másla a opečeme krůtí řízky po obou stranách asi 2 minuty. Osolíme, opepříme a posypeme šalvějovými lístky. Přidáme smetanu, zakryjeme a dusíme 5 minut při nízké teplotě.
 - 
                                4
Hotové řízky se zeleninou dáme na mísu a podáváme.