Šumavská kulajda se zastřenými vejci

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Máslo čerstvé
  • 50 g Houby sušené
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 4 ks Vejce slepičí
  • 1 hrst Kopr čerstvý
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1.5 l Voda pitná
  • 0.2 dl Smetana 12% (konzumní)
  • 0.5 kg Brambory
  • 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
  • 5 polévková lžíce Jíška instantní
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 335 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 230 mg
  • Bílkoviny 16 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 262.3 mg
  • Draslík 1003.9 mg
  • Vláknina 8474.5 mg
  • Vitamín A 8474.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 16.9 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 33.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sušené houby namočíme alespoň na hodinu do 1 l studené vody.

  • 2

    Brambory oškrábeme, omyjeme a nakrájíme na kousky.

  • 3

    Do hrnce dáme houby i s vodou, ve které byly namočené, přidáme k nim brambory a kmín, podle chuti opepříme a osolíme a vaříme, až jsou houby i brambory měkké.

  • 4

    Do hrnce přimícháme smetanu, polévku zahustíme jíškou, dochutíme 1/2 lžící octa, zjemníme přimícháním másla a přisypeme nakrájený kopr.

  • 5

    V druhém hrnci přivedeme k mírnému varu lehce osolenou a octem okyselenou vodu a vkládáme do ní v naběračce rozklepnutá vejce. Vaříme je tak, aby žloutek zůstal měkký a byl obalený uvařeným bílkem. Pak vejce vyjmeme a dáme do misky se studenou vodou.

  • 6

    Polévku rozlijeme do servírovacích talířů, do každé porce přidáme jedno zastřené vejce a podáváme.

Komentáře k receptu