Vepřové na smetaně s hříbky
Suroviny
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 250 g Hříbky čerstvé
 - 1 kávová lžička Ocet kvasný lihový
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1.5 kávová lžička Kmín celý
 - 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
 - 3.5 dl Masový vývar
 - 3 dl Smetana zakysaná 15%
 - 1 kg Vepřová plec
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 700 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 55 g
 - Sodík 758 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 142 mg
 - Draslík 886.3 mg
 - Vláknina 1777 mg
 - Vitamín A 1777 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.6 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé očištěné a omyté hříbky pokrájíme na plátky.
 - 
                                2
Vepřové omyté maso z plecka pokrájíme na kousky (větší jak sousto).
 - 
                                3
V pekáčku rozpálíme 2 lžíce sádla, vložíme maso, posypeme solí, kmínem, pepřem a zprudka osmažíme dozlatova. Poprášíme hladkou moukou, pálivou červenou paprikou, promícháme a zalijeme masovým vývarem. Přidáme čerstvé hříbky, zakryjeme pokličkou a dusíme doměkka přibližně 20-25 minut.
 - 
                                4
Když je maso měkké, přimícháme rozšlehanou zakysanou smetanu. Dobře promícháme, podle chuti dosolíme, můžeme dochutit lžičkou octa.
 - 
                                5
Krátce, přibližně 2 minuty, za stálého míchání povaříme a podáváme.