Pastýřský řízek (z vepřového bůčku)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
 - Sacharidy 6 g
 - Tuky 66 g
 - Sodík 1332 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 114.2 mg
 - Draslík 240.9 mg
 - Vláknina 908 mg
 - Vitamín A 908 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřový bůček opláchneme, vykostíme a zbavíme kůže. Nakrájíme jej na plátky (1 plátek na porci).
 - 
                                2
Plátky doširoka naklepeme, naplníme je osolenou a opepřenou směsí na kostičky nebo nudličky nakrájené uvařené uzené plece, najemno nakrájené cibule, nastrouhaného uzeného sýru, očištěných, opláchnutých a na plátky nakrájených žampionů podušených na polovině tuku, syrových vajec a smetany.
 - 
                                3
Plátky přeložíme na polovinu, aby vznikl tvar silnějších řízků. Okraje můžeme spíchnout párátkem nebo sklepnout paličkou.
 - 
                                4
Maso naskládáme do pekáče vymazaného tukem, mírně je osolíme, poprášíme prosátou moukou a prudce opečeme. Podlijeme vodou a za občasného přelévání šťávou upečeme doměkka.
 - 
                                5
Nakonec řízky vyjmeme, šťávu přisolíme a přecedíme.