Slaný rajčatový koláč
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
 - 360 g Mozzarella
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 2 ks Česnek
 - 5 ks Žampiony čerstvé
 - 2 ks Šalotka
 - 1 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Sůl mořská
 - 1.2 kg Rajčata
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 0.5 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 0.5 polévková lžíce Pažitka
 - 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 815 kcal
 - Sacharidy 68 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 512 mg
 - Bílkoviny 35 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 128.6 mg
 - Draslík 2018.5 mg
 - Vláknina 13888.5 mg
 - Vitamín A 13888.5 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 54.4 mg
 - Vitamín E 3.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Upečeme koláčový korpus. Do mísy prosejeme 140 g hladké mouky se špetkou soli. 120 g měkkého másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme, pak přimícháme vyšlehaný žloutek s 1 lžičkou citrónové šťávy a s 2 lžícemi minerální vody.
 - 
                                2
Těsto vařečkou promícháme a důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                3
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
 - 
                                4
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy, těsto potřeme rozšlehaným, osoleným vajíčkem, propíchneme na několika místech vidličkou a dáme do předehřáté trouby na 170°C. Pečeme dozlatova 15 minut. Upečený koláč vyjmeme a necháme vychladnout.
 - 
                                5
Cherry rajčata omyjeme, rozkrájíme na poloviny, dáme je do mísy, posypeme 1 lžíci cukru, 1 lžičkou bílého pepře a 1,5 lžičkou soli.
 - 
                                6
Promícháme je s 2 lžícemi oleje a dáme do zapékací mísy kterou dáme do předehřáté trouby na 200°C. Pečeme za občasného promíchání 35-40 minut.
 - 
                                7
Mezitím připravíme ostatní ingredience: očistíme šalotku s česnekem. Šalotku pokrájíme na tenké plátky, česnek posekáme nadrobno. Omytou petrželovou nať a pažitkou nakrájíme nadrobno. Sýr Mozzarellu nakrájíme na plátky. Žampiony očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je nakrájíme na silnější plátky.
 - 
                                8
V pánvi na olivovém oleji restujeme asi 1 minutu šalotku s česnekem. Přidáme žampiony, promícháme, osolíme 2 špetkami soli a ochutíme 2 špetkami černého pepře. Společně restujeme další minutu.
 - 
                                9
Na koláčový korpus upravíme upečená rajčata, na ně poklademe cibuli s žampióny a nakonec po celém koláči poklademe plátky Mozzarelly.
 - 
                                10
Koláč dáme do trouby a pečeme při 180°C přibližně 20 minut, jen do doby, až se nám roztopí sýr.
 - 
                                11
Koláč nakrájíme a podáváme teplý.