Filé po švédsku
Suroviny
- 300 g Filé z aljašské tresky
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 100 g Sýr Čedar
 - 500 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Strouhanka
 - 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
 - 2 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 337 kcal
 - Sacharidy 4 g
 - Tuky 26 g
 - Sodík 375 mg
 - Bílkoviny 22 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 166.8 mg
 - Draslík 117.1 mg
 - Vláknina 762.4 mg
 - Vitamín A 762.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyté, osušené porce filé osolíme, vložíme do vroucí vody a krátce povaříme. Vyjmeme a vývar uchováme.
 - 
                                2
Ze 2 lžic másla a z mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji 250ml vývaru z filé, rozmícháme a povaříme 10 minut. Do omáčky přidáme žloutek a podle chuti pepř.
 - 
                                3
Povařené filé urovnáme do olejem vymazané zapékací mísy, zalijeme omáčkou a posypeme očištěnými, na plátky nakrájenými žampiony, nastrouhaným sýrem a strouhankou. Poklademe vločkami zbylého másla a zapékáme ve středně vyhřáté troubě 25-30 minut.
 - 
                                4
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo čerstvé pečivo.