Candát se žampiony a zeleninou
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
 - 1000 g Candát obecný
 - 5 g Máslo čerstvé
 - 400 g Rajčata
 - 100 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 400 g Žampiony čerstvé
 - 5 ks Cibule
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 2 dl Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Hořčice
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 23 g
 - Sodík 283 mg
 - Bílkoviny 39 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 46 mg
 - Draslík 792.5 mg
 - Vláknina 8872.8 mg
 - Vitamín A 8872.8 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 24.8 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 29 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žampiony opláchneme pod studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme je na poloviny nebo čtvrtky. Cibule oloupeme a každou rozkrájíme na šest dílků. Rajčata spaříme ve vařící vodě, oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, opepříme a osolíme. Sýr nastrouháme najemno. Polovinu slaniny nakrájíme na proužky, polovinu na kostičky. V misce smícháme smetanu s hořčicí a nastrouhaným sýrem.
 - 
                                2
Rybu očistíme, vykucháme, odkrojíme ploutve, dobře omyjeme a osušíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme v chladnu alespoň 15 minut odležet.
 - 
                                3
Uleželou rybu pak po obou stranách páteře prošpikujeme proužky slaniny a zevnitř i na povrchu opepříme a osolíme.
 - 
                                4
Na dno zapékací mísy nebo pekáče rozprostřeme slaninu nakrájenou na kostičky. Na jednu stranu pak položíme připravenou rybu a na ni dáme máslo, na druhou stranu mísy rozprostřeme nakrájenou cibuli a žampiony. Vložíme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme. V případě potřeby podléváme horkou vodou.
 - 
                                5
Po 10 minutách pečení přidáme nakrájená rajčata, rybu přelijeme smetanou s přísadami, ještě 5 minut zapékáme a pak měkkou rybu vyjmeme a uchováme v teple.
 - 
                                6
Omáčku vaříme a když začne houstnout, podle chuti ji ještě opepříme a osolíme. Pak do ní dáme zpět rybu a vše společně ještě krátce prohřejeme.
 - 
                                7
Rybu servírujeme vcelku uprostřed mísy, přelijeme ji omáčkou. Nejvhodnější přílohou jsou smažené bramborové hranolky.