Španělské tapas s mrkví
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 300 g Mrkev kořen
 - 100 g Žampiony čerstvé
 - 150 g Strouhanka
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 3 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Šafrán
 - 3 dl Mléko plnotučné
 - 0.2 dl Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 312 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 189 g
 - Sodík 355 mg
 - Bílkoviny 7 g
 - Uhlovodany 22 g
 - Cholesterol 13.5 mg
 - Draslík 156.8 mg
 - Vláknina 7928 mg
 - Vitamín A 7928 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.4 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 473.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěné a omyté mrkve nastrouháme na hrubo, oloupanou cibuli a očištěné malé žampiony pokrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přidáme cibuli, zpěníme ji. Poté vsypeme nastrouhanou mrkev i žampióny. Za stálého míchání smažíme přibližně 6 - 10 minut, jakmile bude mrkev měkká, ochu - 3 minuty. Pomalu, za stálého míchání, přilijeme mléko a přidáme 2 špetky šafránu. Stále mícháme, ze směsi vznikne bešamel. Jakmile začne houstnout, tuhnout a odlepovat se ode dna, podle chuti směs dosolíme, opepříme a odstavíme z plotny. Vychladlou směs zakryjeme, uložíme do lednice.
 - 
                                2
Z vychladlé směsi pomocí lžíce vytvarujeme malé krokety ve tvaru šišek nebo koulí, které obalíme ve strouhance. V hluboké pánvi rozpálíme větší množství slunečnicového oleje. Tapas - krokety smažíme do zlatova, při smažení musí být v oleji zcela ponořené. Usmažené vyjmeme, necháme okapat na papírové utěrce a poté je horké podáváme.