Hovězí ragů po burgundsku
Suroviny
- 5.6 g Máslo čerstvé
 - 100 g Slanina vepřová
 - 50 g Petržel - nať
 - 50 g Majoránka
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 50 g Tymián čerstvý
 - 800 g Hovězí kýta
 - 50 g Rozmarýn čerstvý
 - 750 ml Víno červené
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Bobkový list
 - 8 ks Pepř černý celý
 - 20 ks Bílá cibulka
 - 2 špetka Sůl
 - 4 stroužek Česnek
 - 2 cl Martell cognac
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 3 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 830 kcal
 - Sacharidy 27 g
 - Tuky 43 g
 - Sodík 467 mg
 - Bílkoviny 50 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 134.7 mg
 - Draslík 1652.4 mg
 - Vláknina 20797.4 mg
 - Vitamín A 20797.4 mg
 - Vitamín B6 1.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 57.1 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme cibuli a jeden stroužek česneku. Cibuli i česnek rozpůlíme a dáme do mísy. Přidáme k nim rozmarýn, tymián, majoránku, bobkový list a celý pepř. Zalijeme vínem.
 - 
                                2
Maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky o velikosti 3 krát 3 centimetry a vložíme do mísy s nálevem. Necháme v chladnu odležet do druhého dne.
 - 
                                3
Další den oloupeme zbytek česneku a nakrájíme nadrobno. Slaninu pokrájíme na kostičky.
 - 
                                4
Maso necháme v sítu okapat, osušíme ho, nálev si schováme.
 - 
                                5
V kastrolu si rozpálíme olej a dáme na něj slaninu a česnek. Vmícháme celé cibulky a opečeme je dozlatova. Vyndáme vše z kastrolu a vložíme do něj maso a zprudka ho opečeme. Zaprášíme moukou a opečeme. Pak přidáme cibulky, slaninu, bylinky z nálevu a nálev. Osolíme a přivedeme k varu. Ztlumíme teplotu, přikryjeme poklicí a dusíme 90 minut.
 - 
                                6
Žampiony očistíme, pokrájíme a opečeme je na másle. Pět minut před odstavením ragú z plotny je vmícháme do ragú.
 - 
                                7
Nakonec ragú ještě zjemníme koňakem a povaříme, aby zhoustlo. Posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a podáváme.