Šneci po dijonsku
Suroviny
- 150 g Žampiony čerstvé
 - 150 g Celer bulvový
 - 14 g Máslo čerstvé
 - 200 ml Víno bílé
 - 100 ml Víno bílé
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 3 ks Šalotka
 - 2 ks Cibule
 - 30 ks Hlemýždi
 - 4 stroužek Česnek
 - 4 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Koňak
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 190 kcal
 - Sacharidy 26 g
 - Tuky 3 g
 - Sodík 392 mg
 - Bílkoviny 6 g
 - Uhlovodany 26 g
 - Cholesterol 7.5 mg
 - Draslík 673.4 mg
 - Vláknina 3275.4 mg
 - Vitamín A 3275.4 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 16.9 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Suché bílé víno svaříme na pětinu původního množství a necháme vychladnout.
 - 
                                2
Žampiony osmahneme na 50 g másla a nasekáme nadrobno.
 - 
                                3
Napěníme máslo, přidáme drobně nakrájenou šalotku, posekanou petrželku, sůl, pepř, prolisovaný česnek, svařené víno, žampiony a koňak.
 - 
                                4
Vzniklou hmotou naplníme čisté ulity. Do každé ulity zasuneme tělíčko hlemýždě, ulity narovnáme na speciální šnekovou mísu a pečeme v troubě asi 15 minut.
 - 
                                5
Podáváme v nádobě, ve které jsme šneky pekli.
 - 
                                6
Šneci vaření [56396]:
 - 
                                7
Hlemýždě necháme minimálně den bez potravy. Poté je vypereme a vhodíme do vařící vody. Chvíli povaříme, scedíme, necháme trochu vychladnout a jehlou tělíčka vybereme z ulit, odstraníme černé střívko. Dáme vařit litr osolené vody s vínem, celerem a oloupanou cibulí, přidáme tělíčka a vaříme pod pokličkou hodinu. Vařené hlemýždě necháme zchladnout ve vývaru.
 - 
                                8
Ulity vyvaříme ve vodě se lžičkou sody, nejméně půl hodiny. Poté je scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou a necháme uschnout.