Houbová polévka se šlehačkou
Suroviny
- 150 g Celer bulvový
 - 150 g Houby sušené
 - 50 g Houby čerstvé
 - 100 g Petržel kořen
 - 200 g Hrášek mražený
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 1.5 kávová lžička Bazalka
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 9 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 0.5 kávová lžička Sůl mořská
 - 2 ks Cibule
 - 200 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Česnek
 - 3 ks Jalovec
 - 1 ks Cibule červená
 - 1.5 l Voda pitná
 - 0.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
 - 0.5 polévková lžíce Kerblík
 - 2 polévková lžíce Česnekové máslo
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 3691 kcal
 - Sacharidy 607 g
 - Tuky 17273 g
 - Sodík 736 mg
 - Bílkoviny 100 g
 - Uhlovodany 46 g
 - Cholesterol 37.6 mg
 - Draslík 1558.9 mg
 - Vláknina 481126 mg
 - Vitamín A 481126 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 42.9 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 151.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Čerstvé klouzky očistíme, omyjeme a pokrájíme na proužky. Červenou cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Kerblík omyjeme a bazalku omyjeme, otrháme lístky a odložíme na misku (použijeme je k ozdobení polévky).
 - 
                                2
Mražený hrášek promyjeme pod tekoucí vodou.
 - 
                                3
V hrnci na česnekovém másle podusíme cibuli, přidáme klouzky, pepř, kmín a dusíme asi 5 minut. Pak přilijeme 1 litr houbového bujonu, přivedeme k varu, přidáme hrášek a vaříme 7 minut.
 - 
                                4
Dochutíme solí a přimícháme kerblík.
 - 
                                5
Každou porci podáváme s kopečkem šlehačky, který ozdobíme lístky bazalky.
 - 
                                6
Bujon z hub [30579]:
 - 
                                7
Sušené lesní houby namočíme do studené vody minimálně na 15 minut. Pak houby scedíme, propláchneme pod tekoucí vodou.
 - 
                                8
Očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Omyjeme čerstvý tymián, petrželovou a celerovou nať a natě svážeme.
 - 
                                9
Rozpůlenou cibuli a pokrájenou zeleninu krátce podusíme v hrnci na rozpáleném oleji s máslem, pak přilijeme 1 ½ litru vody. Přidáme houby, svazek bylinkových natí, 3 zrnka jalovce, sůl a jednu lžičku celého pepře 4 barev.
 - 
                                10
Vaříme 1 hodinu tak, aby polévka jen probublávala.
 - 
                                11
Uvařený vývar necháme vychladit, pak odstraníme omastek a scedíme přes síto - takto získáme čistý houbový bujon, který ohřejeme a podáváme.
 - 
                                12
Houbový bujon použijeme k uvaření polévek různých variací.