Pečené kuře s žemlovou nádivkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1393 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 99 g
 - Sodík 1015 mg
 - Bílkoviny 92 g
 - Uhlovodany 19 g
 - Cholesterol 544.3 mg
 - Draslík 929.5 mg
 - Vláknina 1872.3 mg
 - Vitamín A 1872.3 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.7 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 36.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejprve připravíme nádivku. V míse utřeme změklé máslo se solí a žloutky. Zvlášť mlékem zvlhčíme veku nakrájenou na kostičky, tu pak přimícháme do másla spolu se strouhankou, jemně posekanou petrželovou natí, muškátovým květem, na závěr vmícháme pevný sníh z bílků.
 - 
                                2
Očištěné kuře osolíme, vnitřek vyplníme nádivkou, otvor zašijeme.
 - 
                                3
V pekáči rozpustíme máslo, přidáme vyškvařenou slaninu, kterou jsme nakrájeli na kostičky, vložíme kuře hřbetem nahoru, mírně podlijeme, přiklopíme a v předehřáté troubě dusíme.
 - 
                                4
Po dvaceti minutách poklici sejmeme a kuře pečeme. Během pečení kuře poléváme výpekem, podle potřeby podlijeme vodou, kuře také obrátíme, aby se propeklo rovnoměrně.