Husa a la svíčková
Suroviny
- 180 g Celer bulvový
 - 180 g Mrkev kořen
 - 70 g Cukr krupice
 - 6 g Pepř černý celý
 - 180 g Petržel kořen
 - 250 ml Zakysaná smetana
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Jablka
 - 3 ks Bobkový list
 - 5 ks Nové koření celé
 - 1.2 l Pivo tmavé 10% 3,7% obj.
 - 3 kg Husa domácí
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1658 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 191 g
 - Sodík 404 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 325.3 mg
 - Draslík 1491.7 mg
 - Vláknina 7344.1 mg
 - Vitamín A 7344.1 mg
 - Vitamín B6 1.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 51.3 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 34.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na čtvrtky, cibuli nakrájíme nahrubo, jablka omyjeme, nakrájíme na čtvrtky a vykrájíme jádřince. Husu naporcujeme, osolíme a ze všech stran v kastrolu osmažíme na másle. Odstavíme, přidáme kořenovou zeleninu, cibuli, koření, zalijeme pivem a necháme pod poklicí do druhého dne v chladu.
 - 
                                2
Druhý den husu dusíme pod poklicí, až je maso téměř měkké. Husu vložíme do pekáče, přidáme jablka a pečeme v předehřáté troubě, až se utvoří křupavá kůrka.
 - 
                                3
Z omáčky vyjmeme kořenovou zeleninu a rozmixujeme ji v přecezené omáčce. Vmícháme smetanu, cukr, sůl a ocet a necháme provařit.
 - 
                                4
Hotovou omáčkou přeléváme porce upečené husy.