Domácí bezlepková pizza
Suroviny
- 200 g Sýr Eidam cihla 30%
 - 12 g Droždí
 - 100 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 100 g Olivy černé
 - 250 g Mouka bezlepková
 - 20 g Mouka bezlepková
 - 100 g Šunka bezlepková
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 4 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Cukr moučkový
 - 2 kávová lžička Oregano sušené
 - 4 ks Rajčata
 - 2 ks Sýr Hermelín (Camember, Encián)
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 1 dl Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 349 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 16 g
 - Sodík 282 mg
 - Bílkoviny 17 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 15 mg
 - Draslík 170.9 mg
 - Vláknina 2740 mg
 - Vitamín A 2740 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.3 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do mísy nasypeme 250 g bezlepkové mouky. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přidáme k němu špetku cukru a přilijeme vlažnou vodu (1 dl). Necháme vzejít kvásek. Do mouky přidáme sůl a olej. 0,5 lžičky moučkového cukru a další vodu budeme po vykynutí kvásku přilévat postupně. Přilijeme 0,5-1 dl. Poté těsto vypracujeme tak, aby bylo polořidké, ale vláčné a hladké. Poté ho zakryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi 15 minut kynout.
 - 
                                2
Vykynuté těsto si přemístíme na pomoučený vál (asi 20 g) a znovu vypracujeme. Musí být vláčné, hladké a nesmí se lepit. Těsto si rozdělíme na 2 díly. Každý díl mírně rozválíme a v rukách ho lehce vytáhneme. Předtím si ale ještě vytřeme plechy olivovým olejem (každý plech po 2 lžicích). Těsto vytáhneme na požadovaný tvar a položíme na plech.
 - 
                                3
Kozervovaná rajčata v misce rozmačkáme na kaši. Přidáme k nim olivový olej, sušené oregano, sůl, pepř a směs dobře promícháme. Bezlepkovou šunku a omytá čerstvá rajčata nakrájíme na plátky.
 - 
                                4
Vtažené těsto položíme na vymazané pečící plechy, potřeme je rajčatovou směsí, na kterou poklademe plátky šunky, na plátky pokrájený Hermelín, plátky rajčat a nakládané olivy. Vše zasypeme nastrouhaným sýrem. Pečeme v předehřáté troubě na 180-200C° přibližně 20-25 minut dozlatova. Oba plechy s pizzou můžeme péct najednou, ale jen v tom případě, že máme horkovzdušnou troubu. Jinak pečeme každý plech s pizzou zvlášť.
 - 
                                5
Upečenou pizzu nakrájíme do tvaru trujúhelníků a podáváme.