Kuře ala kohout na víně
Suroviny
- 125 g Pancetta
 - 450 g Cibulka jarní
 - 225 g Žampiony čerstvé
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 750 ml Víno červené
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 kávová lžička Ocet vinný
 - 1 ks Kuře
 - 4 ks Tymián čerstvý
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Karotka
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 4 polévková lžíce Martell cognac
 - 0.09 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1469 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 92 g
 - Sodík 890 mg
 - Bílkoviny 91 g
 - Uhlovodany 32 g
 - Cholesterol 18149.2 mg
 - Draslík 1931.1 mg
 - Vláknina 22674.2 mg
 - Vitamín A 22674.2 mg
 - Vitamín B6 2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 111.5 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mouku smícháme se lžičkou soli a pepře. Omyté porce kuřete posypeme 1 lžící mouky.
 - 
                                2
Polovinu másla rozehřejeme a kuře na něm po všech stranách opečeme. Přidáme na proužky nakrájenou slaninu, nadrcený česnek, nakrájený celer a karotku a krátce smažíme.
 - 
                                3
Přilijeme koňak a víno, promícháme a přidáme bobkový list s tymiánem. Uvedeme do varu a pod pokličkou zvolna dusíme asi 1 hodinu.
 - 
                                4
Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo s olejem, vsypeme cibulky a chvíli smažíme. Potom vmícháme cukr, ocet a lžíci vody a smažíme dozlatova.
 - 
                                5
Ke kuřeti přidáme zkaramelizované cibulky, vsypeme očištěné žampiony a vše dusíme ještě 30 minut doměkka.
 - 
                                6
Kuře a zeleninu vyjmeme na mísu a odstraníme bobkový list s tymiánem. Z omáčky sebereme přebytečný tuk a povaříme ji do zhoustnutí asi 4 minuty.
 - 
                                7
Omáčku přelijeme přes porce kuřete a podáváme.
 - 
                                8
Vhodnou přílohou jsou šťouchané brambory.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                