Smetanový chřest k hovězímu plátku
Suroviny
- 800 g Hovězí roštěnka níz. peč.
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 30 g Petržel - nať
 - 100 g Cibulka jarní
 - 200 g Žampiony čerstvé
 - 150 g Rajčata
 - 25 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 špetka Cukr krupice
 - 1 kg Chřest bílý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 705 kcal
 - Sacharidy 23 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 605 mg
 - Bílkoviny 52 g
 - Uhlovodany 17 g
 - Cholesterol 146 mg
 - Draslík 1524.9 mg
 - Vláknina 15386.2 mg
 - Vitamín A 15386.2 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 38.4 mg
 - Vitamín E 4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 70.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Chřest oloupeme a odkrojíme dřevnaté konce. Nakrájíme na 3 cm dlouhé kousky a vaříme v osolené vodě s cukrem a kávovou lžičkou másla asi 10 minut. Chřest vyjmeme a necháme důkladně okapat. V hrnci rozehřejeme lžíci másla a opražíme na něm mouku, za stálého míchání přilijeme vývar z chřestu a povaříme. Vmícháme smetanu, osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Do omáčky přidáme petrželku a chřest a na mírném plameni necháme prohřát. Očistíme cibulky a nakrájíme je nadrobno. Žampiony omyjeme, očistíme a rozčtvrtíme. Rajčata přelijeme horkou vodou, oloupeme, vykrojíme stopku a nakrájíme na větší kostky. Cibulku, houby a rajčata podusíme na zbývajícím másle a ochutíme solí a pepřem. Maso omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme a na rozpáleném másle opečeme z obou stran. Hotové maso servírujeme na talíři obložené smetanovým chřestem a houbovou směsí.