Sekaná svíčková
Suroviny
- 50 g Cibule
 - 50 g Citrony
 - 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 40 g Slanina vepřová
 - 40 g Vejce slepičí
 - 20 g Sůl
 - 150 g Tuk
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 10 g Česnek
 - 20 g Cukr krupice
 - 150 g Zelenina kořenová
 - 80 g Strouhanka
 - 25 g Mouka polohrubá
 - 270 g Hovězí maso přední
 - 3 g Divoké koření celé
 - 335 g Vepřový bok
 - 90 ml Mléko polotučné
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 50 ml Ocet kvasný lihový
 - 135 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 493 kcal
 - Sacharidy 22 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 924 mg
 - Bílkoviny 13 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 79.7 mg
 - Draslík 195.4 mg
 - Vláknina 2849 mg
 - Vitamín A 2849 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.6 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí a vepřové maso omyjeme, nakrájíme na menší kousky a osolíme. Jemně je umeleme a za postupného přilévání studené vody dobře vymícháme. K masu přidáme strouhanku zvlhčenou mlékem, vejce, česnek utřený se solí, jemně umletou cibuli, pepř, prosátou polohrubou mouku a slaninu nakrájenou na malé kostičky. Vše dobře promícháme a ze směsi tvarujeme šišky.
 - 
                                2
Na pekáč do horkého tuku vložíme očištěnou a na plátky nakrájenou zeleninu a cibuli, osmahneme, přidáme koření a zastříkneme trochou vody.
 - 
                                3
Na základ vložíme šišku sekané a za občasného přelévání výpekem ji upečeme.
 - 
                                4
Upečenou sekanou vyjmeme. Základ vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme metlou, uvedeme do varu a za občasného prošlehání nejméně 1/2 hodiny vaříme.
 - 
                                5
Během vaření omáčku zastříkneme octem, přidáme omytý a na plátky nakrájený citron, omáčku přisladíme a přisolíme.
 - 
                                6
Ke konci varu přilijeme mléko a smetanu, povaříme a procedíme hustým cedníkem.
 - 
                                7
Při podávání sekanou krájíme na 1 -2 plátky na porci a přeléváme smetanovou omáčkou.