Makarony s kuličkami Stroganov
Suroviny
- 60 g Cibule
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 500 g Špagety, Makarony
 - 5 g Sůl
 - 5 g Pepř černý mletý
 - 250 g Žampiony čerstvé
 - 750 g Hovězí maso mleté
 - 30 g Petržel kudrnka
 - 150 g Smetana zakysaná 14%
 - 60 ml Víno bílé
 - 125 ml Hovězí vývar základní
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 2 kávová lžička Hořčice
 - 2 stroužek Česnek
 - 2 polévková lžíce Olej stolní
 - 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 987 kcal
 - Sacharidy 110 g
 - Tuky 31 g
 - Sodík 730 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 100 g
 - Cholesterol 133.1 mg
 - Draslík 1252.1 mg
 - Vláknina 11209.5 mg
 - Vitamín A 11209.5 mg
 - Vitamín B6 1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.5 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 20.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme těstoviny podle návodu na obalu al dente. Po uvaření je přecedíme a uchováme v teple.
 - 
                                2
Mleté maso promícháme s česnekem, solí a drceným pepřem. Postupně z něho tvarujeme kuličky, obalíme je ve směsi mouky, sladké papriky a mletého pepře.
 - 
                                3
Rozpálíme olej a polovinu másla na pánvičce, masové kuličky v něm při střední teplotě postupně opečeme.
 - 
                                4
Na zbývajícím másle opečeme kolečka cibule doměkka, přidáme přepůlené žampiony, podusíme je. Přilijeme vývar s rajčatovým protlakem, hořčicí a vínem. Do omáčky vložíme masové kuličky, přivedeme k varu, snížíme teplotu a 5 minut za občasného zamíchání povaříme. Ochutnáme a případně přisolíme. Na závěr do omáčky vmícháme zakysanou smetanu. Na talíře dáme těstoviny, přidáme masové kuličky s omáčkou a posypeme sekanou petrželkou.