Lilkové lasagne
Suroviny
- 700 g Lilek
 - 200 g Hovězí maso mleté
 - 200 g Vepřové maso mleté
 - 900 g Rajčata
 - 500 g Těstoviny Lasagne
 - 250 g Sýr Parmezán
 - 500 ml Víno bílé
 - 150 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 hrst Bazalka
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 4 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Olej stolní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1263 kcal
 - Sacharidy 120 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 1293 mg
 - Bílkoviny 62 g
 - Uhlovodany 117 g
 - Cholesterol 126.2 mg
 - Draslík 1445 mg
 - Vláknina 18558.8 mg
 - Vitamín A 18558.8 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 36.4 mg
 - Vitamín E 2.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Omyjeme a očistíme lilky. V hrnci dáme vařit osolenou vodu a lilky v ní vaříme asi 10 minut. Poté je vyjmeme a necháme okapat. Vařené lilky podélně rozkrojíme a nakrájíme na plátky. Smícháme 2 lžíce olivového oleje, pepř, citronovou šťávu a bazalku. Touto směsí potřeme lilky.
 - 
                                2
Oloupeme cibuli, rokrojíme napůl a nakrájíme ji nadrobno. Připravíme pánev, ve které rozpálíme zbytek oleje, přidáme cibuli a dosklovita ji osmahneme. Na pánev přidáme mleté maso, které dobře opečeme. K mletému masu vmícháme tymián a rajčata, dochutíme solí a pepřem.
 - 
                                3
Připravíme jíšku z másla a mouky a podlijeme ji vývarem. Vše krátce povaříme do zhoustnutí, poté vmícháme mléko a osolíme. Předehřejem troubu na 200ºC (horkovzdušnou troubu na 180ºC).
 - 
                                4
Zapékací mísu vymažeme olejem a střídavě ji vyložíme vrstvami omáčky, nevařenými plátky lasagní, lilky, mletým masem a strouhaným sýrem. Takto dáme zapéct na zhruba 40 minut.
 - 
                                5
Když máme lasagně upečené dozlatova, vyjmeme je z trouby, naporcujeme na talíře a podáváme.