Zbojnický řízek z mletého masa
Suroviny
- 25 g Křen
 - 100 g Veka
 - 50 g Paprika sterilovaná
 - 350 g Vepřové maso mleté
 - 250 g Majonéza
 - 350 g Hovězí maso mleté
 - 3 ks Feferony
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 špetka Kmín mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 0.07 dl Olej olivový
 - 0.5 dl Hovězí vývar základní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 882 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 74 g
 - Sodík 677 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 117.3 mg
 - Draslík 664.5 mg
 - Vláknina 1207.7 mg
 - Vitamín A 1207.7 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.2 mg
 - Vitamín E 7.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Veku nakrájíme a namočíme v misce do vývaru. Sterilované papriky a feferonku nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, prolisujeme a smícháme se solí. Křen oškrábeme a nastrouháme najemno.
 - 
                                2
Oba druhy masa v míse smícháme s vekou, z které jsme vymačkali vývar, opepříme, osolíme, dochutíme kmínem a důkladně promícháme. Potom z masové směsi vytvoříme 4 plátky, na střed každého dáme nastrouhaný křen a zabalíme do tvaru válečku.
 - 
                                3
V pánvi rozehřejeme olej a na něm masové válečky usmažíme ze všech stran.
 - 
                                4
V době smažení si připravíme omáčku. V míse metlou velmi důkladně smícháme majonézu, nakrájené papriky a feferonky, česnek se solí, sladkou papriku a trochu nálevu z kapií. Omáčku necháme chvíli v chladnu uležet.
 - 
                                5
Osmažené masové válečky podáváme přelité studenou omáčkou. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo smažené bramborové hranolky.