Kuličky z hovězího masa a lilku s rajčatovou omáčkou
Suroviny
- 130 g Anglická slanina
 - 200 g Lilek
 - 100 g Strouhanka
 - 800 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 400 g Hovězí maso mleté
 - 450 g Tagliatelle
 - 160 ml Víno bílé
 - 0.25 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 0.5 ks Cibule
 - 1 ks Mrkev kořen
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1 stroužek Česnek
 - 1 stroužek Česnek
 - 2 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Bazalka
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 0.07 polévková lžíce Olej rostlinný
 - 0.09 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 887 kcal
 - Sacharidy 113 g
 - Tuky 112 g
 - Sodík 1060 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 84.1 mg
 - Draslík 1031.1 mg
 - Vláknina 12726.6 mg
 - Vitamín A 12726.6 mg
 - Vitamín B6 0.8 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.5 mg
 - Vitamín E 2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Lilek rozpůlíme a potřeme olivovým olejem a v předehřáté troubě zapečeme, poté lilek sloupneme. Cibuli nakrájíme nahrubo, česnek rozdrtíme, citronovou kůru nastrouháme. Vše vložíme do mixeru, přidáme mleté maso, sůl, pepř, strouhanku a rychle umixujeme. Směs přeložíme do mísy a tvoříme mokrýma rukama kuličky a necháme pod fólií odpočinout.
 - 
                                2
V mezičase připravíme omáčku. Slaninu nakrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, očištěnou mrkev nakrájíme na tenké plátky, česnek prolisujeme, bazalku nasekáme najemno. Na oleji zpěníme slaninu s cibulí a chvíli smažíme. Poté přidáme mrkev, česnek a smažíme asi 4 minuty. Poté vmícháme rajčata i s nálevem, víno, sůl a pepř. Na mírném plameni omáčku dusíme zhruba 20 minut.
 - 
                                3
Do hrnce s osolenou vroucí vodou vložíme těstoviny a vaříme na skus. Poté je scedíme, necháme okapat a držíme na teple.
 - 
                                4
Na pánvi s olejem smažíme masové kuličky ze všech stran dozlatova. Po usmažení necháme okapat na ubrousku.
 - 
                                5
Okapané těstoviny v míse promícháme s uvařenou omáčkou, s masovými kuličkami a sypeme bazalkou.