Guláš s masem, s uzeninou, paprikou a rajčaty
Suroviny
- 350 g Cibule
 - 4 krajíc Pšenično žitný chleba
 - 750 ml Voda pitná
 - 100 ml Voda pitná
 - 1.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
 - 0.2 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Klobása šunková
 - 1 ks Paprika červená
 - 1 ks Chilli paprička
 - 3 ks Rajčata
 - 1 kg Hovězí maso přední
 - 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 1 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 506 kcal
 - Sacharidy 16 g
 - Tuky 24 g
 - Sodík 507 mg
 - Bílkoviny 54 g
 - Uhlovodany 16 g
 - Cholesterol 155 mg
 - Draslík 1177.8 mg
 - Vláknina 5806 mg
 - Vitamín A 5806 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 40.3 mg
 - Vitamín E 3.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Hovězí maso z nožiny omyjeme, osušíme a nakrájíme na kostky, velké přibližně 2x2cm (i větší). Šunkové klobásy pokrájíme na kolečka. Omytou masitou papriku a malou chilli papričku rozpůlíme, odstraníme z ní semínka s žebry, pak papriku a chilli pokrájíme na proužky. Rajčata ponoříme na 30 minut do horké vody, pak je zchladíme ppod studenou tekoucí vodou a oloupeme je. Pak je rozkrájíme na osminky. Očištěné cibule drobně pokrájíme, v kastrólu na rozehřátém oleji je osmažíme dozlatova, přidáme maso, promícháme a smažíme přibližně 3-4 minuty, poté maso osolíme, opepříme, přidáme kmín a červenou papriku. Směs promícháme a pod poklicí maso pomalu vydusíme z vlasní šťávy, trvá to přibližně 10-15 minut. Poté přilijeme vroucí vodu a maso pod poklicí budeme vařit přibližně 60-80 minut téměř doměkka. Pak přidáme pokrájenou zeleninu, klobásu a guláš vaříme dalších 15-20 minut.
 - 
                                2
Na zahuštění v hrnečku se studenou vodou rozmícháme dohladka Maizenu (kukuřičný škrob), přimícháme ji do guláše a vaříme 1 minutu. Guláš podle chuti dosolíme a podáváme teplý s chlebem.